Τεχνικές επί των αναλύσεων αγώνων ποδοσφαίρου

ανάλυσεων αγώνων ποδοσφαίρουΑπό τα σημαντικότερα δεδομένα που απασχολεί τον κάθε ένα ποδοσφαιρόφιλο είναι η ανάλυση μιας ποδοσφιαρικής συνάντησης και η λεπτομερέστερη ματιά στην αξιολόγηση των ομάδων. Η τεχνική ανάλυσεων αγώνων ποδοσφαίρου είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους Τρεις από τους σημαντικότερους από αυτούς αναλύουμε παρακάτω λεπτομερώς.

Απλή παρακαλούθηση μιας συνάντησης

Πολύ εύκολα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν βλέποντας ένα παιχνίδι είτε από το στάδιο ως θεατής είτε τηλεοπτικά από το σπίτι. Άμεσα λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει ιδέα για το πως κινείται η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στο στάδιο, την διάθεση των αθλητών, αλλά επίσης και τις τακτικές κινήσεις των προπονητών. Πολλές στιγμές η ανάλυση αγώνα γίνεται είτε από απλούς φιλάθλους είτε από επαγγελματίες του χώρου. Τα στοιχεία της βγαίνουν γενικά γρήγορα και έχουν ως στόχο την άμεση ενημέρωση είτε του συνομιλητή, είτε του ακροατή ή του θεατή.

Κατά την πορεία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι διάφορες σημειώσεις που κρατάνε οι αναλυτές.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία χρησιμοποιούνται ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα των αντίπαλων συλλόγων, αφού μερικά δεδομένα που μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας είναι τα κερδισμένα φάουλ, ή κόρνερ, τα οφσάϊντ, κατοχή μπάλας, στατιστικά ποδοσφαίρου και πολλά άλλα Τις εκάστοτε αναλύσεις αγώνων τις διεξάγει τις πιο πολλές φορές στατιστική εφαρμογή για λογαριασμό της όποιας διοργανώτριας αρχής. Τα στοιχεία που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο για κάθε παίκτη.

Βιντεοαναλύσεις ποδοσφαιρικών αγώνων

Η τεχνολογική καινοτομία των ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί με την εξέλιξη της στο πέρασμα των χρόνων, έφτιαξε τη ευκολία για πιο λεπτομερείς παρακολούθηση και ανάλυση των αθλητικών συμπεριφορών και προκάλεσε την άμεση ανάγκη για τη δημιουργία όλο και περισσότερων εφαρμογών για την πιο καλή βίντεο-ανάλυση. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως κύρια βάση τη χρήση των computer και δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να αναλύουν αναλυτικότερα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών, με βασικό στόχο τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση του συλλόγου και πιο συγκεκριμένα των αθλητών. Πια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας των συλλόγων και ένα από τα πιο σημαντικά «κλειδιά» για τον προπονητή. Έχουν την δυνατότητα μέσω της βιντεο-ανάλυσης να επισημανθούν πολύ ευκολότερα από έναν κόουτς οι αδυναμίες του συλλόγου του, να επισημανθούν τα δυνατά στοιχεία, αλλά και να βγουν πιο σαφή συμπεράσματα για την αγωνιστική ταυτότητα και διάθεση του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Ακριβώς το ίδιο σίγουρα ισχύει και για τους παίκτες της αντίπαλης ομαδας, μιας και μέσω της βιντεο-ανάλυσης αποκωδικοποιείται ακριβώς το ίδιο εύκολα και ο αντίπαλος.

Σίγουρα στο τέλος για κλείσιμο αφήσαμε την πιο καλή και πιο αποδοτικότερη ανάλυση από όλες που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του κάθε φίλου του ποδοσφαίρου από τον καναπέ του σπιτιού του που μπορεί να μην την διακρίνει η αντικειμενικότητα σε κάθε περίπτωση όμως έχει την δικιά της αξία.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *