Στατιστικά ποδοσφαίρου – Είναι απαραίτητα στοιχεία ή είναι ένα απλό αρχείο;

Όλοι οι fan του αθλήματος του αθλήματος του ποδοσφαίρου είτε λίγο είτε πολύ, έχουν ασχοληθεί στην διάρκεια των χρόνων με την επεξεργασία διάφορων τέτοιων στατιστικών δεδομένων. Εύκολα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας “κανόνας” για αυτόν που θέλει να ασχοληθεί ή να εξετάσει την εικόνα μιας ομάδας ή ενός ποδοσφαιριστή. Τέτοια στοιχεία μπορεί να ψάξει ο ο κάθε ένας είτε μέσα σε διάφορες σελίδες στο ιντερνετ (π.χ. www.insports.eu) που ασχολούνται με την επεξεργασία στατιστικών είτε μέσα σε κάποια βιβλία και εκδόσεις.

Κυρίως για κάποιον δημοσιογράφο, που θα ήθελε να είναι ενημερωμένος για την ιστορία του ποδοσφαίρου μέσω των αριθμών καθώς και για την καριέρα κάποιου ποδοσφαιριστή με τα στατιστικά επιτεύγματα του, αποτελούν το “κλειδί” για την καλύτερη μελέτη του αθλήματος του ποδοσφαίρου αλλά και την πιο επιστημονική προσέγγιση του δημοφιλέστερου σπορ σε όλο τον πλανήτη. Αρκετοί είναι εκείνοι που νομίζουν πως τα στατιστικά δεδομένα του αθλήματος του ποδοσφαίρου είναι ίσως ο πιο ιδανικός τρόπος για να μπορέσεις να συγκρίνεις και να αναλύσεις τις ομάδες μέσα στην ιστορία.

Βέβαια αρκετές είναι οι στιγμές που οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν είναι και ο ο πιο ωραίος τρόπος σύγκρισης, πόσο μάλλον από τη ώρα που το σπορ προοδεύει ραγδαίως και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε μια ζυγαριά μία παλαιότερη εποχή (π.χ. δεκαετία του ’60) με τη σημερινή εποχή, που σχεδόν όλες ως επί τω πλείστον οι ομάδες έχουν στα τμήματα τους αλλοδαπούς παίκτες, ενώ τα ποσά που ξοδεύονται για την αγορά παικτών, είναι πάρα πολύ πιο πολλά (πάντα αναλογικά) με την περίοδο αυτή.

Τα συμπεράσματά μας θα ήταν παντελώς λανθασμένα αν επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε ποδοσφαιριστές άλλων εποχών με αυτές που είμαστε τώρα. Είναι λογικό τα δεδομένα να είναι εντελώς άλλα. Ξεχωριστή ήταν στα περισσότερα τα επίπεδα η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου προτού πολλά χρόνια, οπότε δεν θα μπορούσαμε ή μάλλον θα ήταν άδικο να εισέλθουμε στην φιλοσοφία να συγκρίνουμε μεταξύ τους παίκτες άλλων ετών.

Δεν είναι ψέμματα ή υπερβολή αν πούμε ότι το ποδόσφαιρο πια μπορεί να θεωηρθεί ως επιστήμη, άρα αναπόφευκτα και τα Στατιστικά Αγώνων, αυτή την μοντέρνα περίοδο μπορούν να θεωρούνται πιο αξιόπιστα και σαφώς πιο επαγγελματικά. Το σπορ άλλωστε έχει αποκτήσει τεράστιες ταχύτητες, ενώ η προσέγγιση που πραγματοποιείται και από την πλευρά των προπονητών είναι εντελώς άλλη και κυρίως σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, όπως το Παγκόσμιο και το Champions League.

Είναι γεγονός ότι Τα νούμερα και τα στατιστικά πλέον αποτελούν κλειδί της επιτυχίας σε κάθε ομάδα ενώ η μελέτη τους έχει γίνει πολύ πιο επιτακτική από όλους εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο του αθλήματος του ποδοσφαίρου. Η μελέτη των στατιστικών του ποδοσφαίρου αποτελούν σίγουρα σημαντικό παράγοντα στην διαδρομή της κάθε ομάδας.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *